|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Marcepan I |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 30 dkg migdałów
- 50 dkg winiaku lub wódki
- 30 dkg cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
- 20 dkg polewy czekoladowej lub bloku czekoladowego
|
Opis przygotowania: Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać, obsuszyć, zemleć w maszynce do mięsa o drobnych otworach (2 razy). Cukier puder i zmielone migdały połączyć wraz z alkoholem i sokiem z cytryny i ucierać w donicy do momentu otrzymania jednolitej masy. Przedłożyć do rondla i podgrzewać (nie gotować!), aż zacznie odstawać od dna, zdjąć z ognia i lekko ciepłą wodą masę formować w wałek grubości 3 - 4 cm, zawinąć w lnianą, zwilżoną ściereczkę na 1 dzień. Po upływie tego czasu odwinąć i uformowany wałek polać czekoladą. |
|
|
Przepis czytano już 4238 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|