przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Marcepan w polewie czekoladowej

Poziom: średni
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
- 30 dkg migdałów
- 50 ml winiaku lub wódki
- 30 dkg cukru pudru
- 3 łyżki sok z cytryny
- 20 dkg czekolady na polewę

Opis przygotowania:
Trzy szklanki migdałów zalać wrzątkiem i odstawić na pięć minut. Obrać ze skórki. Zemleć w maszynce do mięsa o drobnych otworach (2 razy). Cukier puder i zmielone migdały połączyć wraz z alkoholem i sokiem z cytryny i ucierać w misce kamionkowej do momentu otrzymania jednolitej masy. Przełożyć do rondla i podgrzewać (nie gotować!) aż zacznie odstawać od dna, zdjąć z ognia i lekko ciepłą masę formować w wałek grubości 3 - 4 cm. Zawinąć w lnianą zwilżoną ściereczkę i odłożyć na 24 h. Po upływie odpowiedniego czasu odwinąć marcepan i polać wałeczek czekoladą. Przechowywać w chłodnym miejscu. Przed podaniem pokroić marcepan w krążki.
Przepis czytano już 4492 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin