|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Baklawa |
|
Poziom: łatwy Głosów: 13 Ocena: 4.31 Składniki: - 1 cytryna
- 15 dkg orzechów włoskich lub laskowych
- 10 dkg migdałów
- 5 dkg pistacji
- 20 dkg cukru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 45 dkg ciasta Fillo
- 15 dkg sklarowanego masła
- 12 dkg miodu
|
Opis przygotowania: Cytrynę sparz, otrzyj skórkę, wyciśnij sok. Wymieszaj pokrojone orzechy, migdały, pistacje, skórkę cytrynową, 4 łyżki cukru i cynamon. Natłuść prostokątną formę, rozgrzej piekarnik do 200°C. Płaty ciasta Fillo przykrój do wielkości formy. Wszystkie płaty posmaruj stopionym masłem z obu stron. Połowę ułóż w formie jeden na drugim, posyp mieszaniną bakalii i przykryj pozostałymi płatami. Teraz ponacinaj ciasto ostrym nożem w romby lub trójkąty, prowadząc ostrze od góry do samego dołu. Przed każdym nacięciem umyj nóż (ciasto nacina się po to, aby po upieczeniu dało się je pokroić na porcje). Posmaruj po wierzchu stopionym masłem, wstaw do piekarnika. Piecz 35 min. w temp. 200°C. Ugotuj gęsty syrop z miodu, cukru i 150 ml wody. Wymieszaj z sokiem cytrynowym, ostudź. Baklawę wyjmij z piekarnika, po 5 min. skrop syropem. Podawaj, gdy ostygnie. |
|
Region: Kuchnia bułgarska | Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 20879 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|