|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Chałwa |
|
Poziom: łatwy Głosów: 10 Ocena: 3.80 Składniki: - 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki wody
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka kaszy manny posiekane migdały lub włoskie orzechy
- cynamon
|
Opis przygotowania: Cukier z wodą gotować przez 20 min., aż powstanie syrop o konsystencji śmietanki. Kaszę manna smażyć na rozgrzanym maśle stale mieszając, aż nabierze jasnego, żółtego koloru. Wleć syrop i mieszać, aż manna połączy się z cukrem. Przetopić masę do żaroodpornego naczynie i wstawić do słabo nagrzanego piekarnika (120°C) na 15 min., w tym czasie kasza wchłonie syrop. Napełnić miskę lub kilka miseczek, ugnieść w nich masę i po wyjęciu przybrać orzechami i cynamonem. Proporcje dla 4 - 5 osób. |
|
|
Przepis czytano już 12529 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|