Karp nadziewany orzechami |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - średniej wielkości karp (ok. 1 kg)
- 5 - 6 cebul
- 0.75 szkl. oleju
- 0.5 szkl. zmielonych lub stłuczonych orzechów włoskich
- pęczek natki pietruszki
- 0.5 łyżeczki zmielonego pierzu
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- sól
Zalewa:
- 1 szkl. jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka mąki
|
Opis przygotowania: Karpia oczyścić z łusek oraz wnętrzności (wątróbkę oraz ikrę należy zachować), po czym go dokładnie umyć zimną wodą. Posolić go od strony wewnętrznej i z zewnątrz. Posmarować olejem i pozostawić na 30 min.
Drobno pokrojoną cebulę dusić w 0.5 szkl. oleju i odrobinie wody, aż zmięknie. Dodać orzechy, posiekaną natkę pietruszki, wyjętą z karpia wątróbkę oraz ikrę, pieprz, paprykę i sól do smaku. Tak przygotowane nadzienie dokładnie wymieszać i wypełnić nim karpia, następnie zaszyć otwór białą nicią.
Karpia ułożyć w posmarowanej olejem brytfance. Polać go 2 - 3 łyżkami oleju i piec w umiarkowanie nagrzanym piekarniku. Ewentualnie karpia można podawać z zalewą zrobioną z wymieszanego jogurtu, jajek i łyżeczki mąki. W takim przypadku, po opieczeniu karpia należy go polać zalewą i pozostawić w piekarniku przez kolejne 10 min. |
|
Region: Kuchnia bułgarska |
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis czytano już 8695 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |