|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Gergiowskie jagnię |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 1 męskie jagnię
- 2 - 3 łyżki soli
- 1 łyżka zmielonego czarnego pieprzu
- 1 szkl. oleju
- 2 wiązki dymki
- 0.25 kg szczawiu
- 1 szkl. ryżu
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- parę łodyżek dzikiej mięty
- 1 łyżka macierzanki
- 2 łyżki czerwonej papryki
- 1 wiązka świeżego czosnku
- czubrica
|
Opis przygotowania: Wypatroszone jagnię umyć dokładnie i posypać od środka czarnym pieprzem, a z zewnątrz natrzec czerwoną papryką. Zostawić jagnię na 2 - 3 h i przygotować nadzienie. W lekko osolonej wodzie ugotować wątrobę, serce i jądra jagnięcia. Po ugotowaniu, wyjąć je i pokroić w drobne kawałki. Do garnka wlać 0.5 szkl. oleju i zasmażyć posiekane dymki, posiekany szczaw oraz ryż. Do podsmażonych warzyw i ryżu dodać ugotowane podroby. Posolić i popieprzyć do smaku. Dolać 2 szkl. bulionu, w którym gotowaliśmy podroby. Gotować pod przykryciem, aż bulion zostanie wchłonięty w ryż. Zdjąć garnek z ognia i dorzucić posiekaną natkę pietruszki, posiekaną dziką miętę i posiekaną macierzankę. Tak przygotowanym nadzieniem wypełnić jagnię i zaszyć go białą nitką. Polać jagnię resztką oleju i ułożyć go na dużej blaszce. Pod jagnięciem powinniśmy ułożyć na krzyż patyki (oczywiście oczyszczone z kory). Piec w umiarkowanie nagrzanej kuchence. Co 10 min. polać jagnię tłuszczem z blaszki. Posolić do smaku. Opieczone jagnię pokroić na porcje. Tak przygotowane jagnię podać z sałatą ze świeżych warzyw, ząbkami świeżego czosnku, oraz czubricą. |
|
Region: Kuchnia bułgarska | Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 7950 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|