Chutney jabłkowy |
|
Poziom: łatwy Głosów: 4 Ocena: 3.25 Składniki: - 5 zielonych jabłek
- 0.5 l jasnego octu winnego
- 2 filiżanki brązowego cukru
- filiżanka jasnych rodzynków
- filiżanka ciemnych rodzynków
- 2 posiekane cebule
- ćwierć filiżanki imbiru smażonego w cukrze, posiekanego
- 2 łyżki nasion białej gorczycy
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- łyżka zmielonego ziela angielskiego
|
Opis przygotowania: Jabłka obrać, pozbawić nasion i pokroić w kawałki.
Wszystkie składniki włożyć do dużego rondla i podgrzewać mieszając, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do zawrzenia, zmniejszyć ogień i gotować - od czasu do czasu mieszając - przez około dwie godziny, aż płyn odparuje a chutney zgęstnieje. Doprawić do smaku solą. Gotowy chutney zdjąć z ognia i gorący przekładać do wyparzonych słoików. Szczelnie zamknąć i odstawić do wystudzenia. |
|
Region: Kuchnia australijska |
Sposób przygotowania: Gotowane |
|
Przepis czytano już 8195 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |