|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Pączki |
|
Poziom: średni Głosów: 2 Ocena: 1.00 Składniki: - 40 dkg mąki
- 200 ml mleka
- 20 ml rumu
- 10 ml spirytusu
- 10 dkg masła lub margaryny
- 8 dkg cukru pudru
- 3 jaja
- 2 żółtka
- 4 dkg drożdży
- 20 dkg konfitur lub dżemu
- sól
- cukier puder z wanilią
- tłuszcz do smażenia
|
Opis przygotowania: Z mąki 5 dkg, drożdży i mleka zrobić rozczyn i pozostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia. Jaja i żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z przesianą mąką, rozczynem, rumem i spirytusem, posolić, dokładnie wyrobić aż ciasto będzie gładkie i lśniące oraz będzie odchodziło od ścianek naczynia. Pod koniec wyrabiania dodać roztopiony tłuszcz, przykryć serwetką i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto zacznie rosnąć, nabierać porcje o wadze 3 - 4 dkg formować małe krążki, w środek nałożyć konfitur lub dżemu, zawinąć w ciasto, zlepić brzegi, uformować kule, ułożyć je na stolnicy posypanej mąką, przykryć serwetką i pozostawić do wyrośnięcia. W naczyniu rozgrzać tłuszcz, sprawdzić czy jest odpowiednio nagrzany wrzucając kawałek ciasta, jeżeli wypłynie szybko i zaraz zrumieni, można smażyć pączki. Wyrośnięte pączki oczyścić miotełką z mąki, wkładać górną stroną na tłuszcz tak aby swobodnie pływały. Przykryć pokrywą i smażyć, a gdy będą rumiane z jednej strony, obracać na drugą i smażyć już bez przykrycia. Po usmażeniu wyjąć, osączyć z tłuszczu na bibule, posypać cukrem pudrem z wanilią i ułożyć na półmisku. |
|
Sposób przygotowania: Smażone | |
Przepis czytano już 5142 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|