Sernik malinowy |
|
Poziom: łatwy Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 50 dkg sera twarogowego tłustego lub półtłustego
- 25 dkg malin lub truskawek
- 1 galaretka malinowa lub truskawkowa
- 1.5 szkl. śmietany kremówki
- 1 torebka cukru waniliowego
- 10 dkg cukru
- 0.5 cytryny
- 30 dkg biszkoptów
|
Opis przygotowania: Galaretkę rozpuścić w połowie gorącej wody niż podano w przepisie i ostudzić. Ser zmielić i utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz częścią śmietany (1 szkl.) na kremową masę. Maliny opłukać lub rozmrozić, zmiksować i dodać do masy serowej. Sok i skórkę startą z 0.5 cytryny wymieszać z ostudzoną galaretką. Następnie połączyć z masą. Tortownicę wyłożyć biszkoptami. Przełożyć do niej masę i wstawić do lodówki na 6 - 8 h. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno i przybrać nią sernik tuż przed podaniem. |
|
Sposób przygotowania: Na zimno |
|
Przepis czytano już 5494 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |