|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Eklery |
|
Poziom: łatwy Głosów: 4 Ocena: 5.00 Składniki: Składniki ciasta:
- 1 1/2 szklanki mąki
- pół szklanki topionego masła
- 4 - 6 jaj
- 1 szklanka mleka
Składniki kremu:
- 1/2 l śmietanki
- 15 dag cukru pudru
- 1 paczka cukru waniliowego
Składniki pomady:
- 10 dag czekolady
- pół szklanki mleka
- 5 dag ceresu
|
Opis przygotowania: Zagotować mleko z masłem, na wrzątek wsypać mąkę i mieszać, aż zrobi się jednolita masa. Zdjąć rondel z ognia i masę przestudzić, następnie wbijać po jednym jaju, wyrabiając ciasto, aż będzie się trzymać łyżki. Gotową masę wyciskać w postaci pasków o wymiarach 4 x 9 cm za pomocą tutki na wysmarowaną tłuszczem blachę. Piec do 30 minut. Po ostudzeniu zrobić otwór z jednej strony każdego ciastka i wcisnąć za pomocą papierowej tutki krem śmietankowy. Po wierzchu polać pomadą czekoladową.
Przyrządzanie pomady. Czekoladę gotować z mlekiem na masę o konsystencji śmietany. Po przestudzeniu włożyć ceres w chłodnym miejscu, wyrobić pomadę łopatką na gładko. |
|
|
Przepis czytano już 9129 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|