|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Mleczko truskawkowo-poziomkowe |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki śmietanki kremowej
- 10 dag truskawek
- 10 dag poziomek
- 4 jajka
- 6 dag cukru
- cukier waniliowy
- 4 dag masła do formy
|
Opis przygotowania: Mleko zagotować, osłodzić, ostudzić. Owoce przebrać, umyć osączyć, usunąć szypułki i przetrzeć przez gęste sito. Do ostudzonego mleka dodać śmietankę, cukier waniliowy i przetarte owoce. Ubijać trzepaczką, dodając kolejno jajka. Ogniotrwałe naczynie porcjowe (filiżanki) wysmarować masłem, napełnić mleczkiem do 3/ 4 wysokości i wstawić do kąpieli wodnej, np. do brytfanny, wypełnionej wodą do połowy wysokości filiżanek. Przykryć pergaminem, i gotować ok. 40 min. Gdy mleczko się zetnie, wyjąć z kąpieli wodnej i ostudzić pod przykryciem. Wyjąć z filiżanek na rozgrzany półmisek i polać sokiem owocowym. |
|
|
Przepis czytano już 4252 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|