przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Dorada faszerowana

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 1 duża dorada,
- 3 łyżki siekanej zieleniny,w skład której wchodzą, natka pietruszki, estragon, trybula i szczypiorek,
- 1 jajo,
- 1 ząbek czosnku,
- 10 dkg masła,
- 2 szkl. zimnej wody,
- 1 - 2 kostki bulionowe,
- 2 kromki czerstwej bułki paryskiej,
- 1 puszka dowolnej konserwy rybnej lub 15 dkg posiekanych i usmażonych pieczarek,
- sól,
- pieprz i curry do smaku,
- mleko do namoczenia bułki.

Opis przygotowania:
Bułkę namoczyć w mleku (uprzednio okroić ze skórki), odcisnąć, a następnie wymieszać dokładnie z rozdrobnioną widelcem osączoną konserwą rybną lub z pieczarkami, zieleniną, roztartym czosnkiem, jajem, solą i pieprzem oraz, jeśli lubimy, z przyprawą curry. Doradę lub inną rybę z małą ilością ości sprawić i miejsce po wyjęciu wnętrzności wypełnić przygotowanym farszem. Owinąć szczelnie rybę posmarowaną masłem folią aluminiową. Rozpuścić kostki rosołowe w wodzie, wlać roztwór, do szybkowaru, włożyć doradę. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 min. od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie rybę wyjąć, i po usunięciu folii ułożyć na półmisku. Do gorącego sosu włożyć masło, można też doprawić sos sokiem z cytryny. Polać tym sosem rybę.
Opis / Uwagi:
Można podać tę rybę z pieczonymi jednocześni z nią w szybkowarze, owiniętymi każde z osobna jabłkami. Układa się je po jednej stronie półmiska.
Przepis czytano już 7875 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin