|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Sum w śmietanie |
|
Poziom: średni Porcji: ok 10 porcji Głosów: 5 Ocena: 2.60 Składniki: - Sum (około 6 kg ),
- 1,5 l mleka,
- pół szklanki czystej wódki,
- 4 łyżeczki ziół prowansalskich,
- 1 l gęstej,
- kwaśnej śmietany,
- 2 łyżeczki Jarzynki,
- mąka,
- olej,
- sól.
|
Opis przygotowania: Suma umyj pod bieżącą zimną wodą. Rybę spraw i jeszcze raz dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Następnie pokrój w dzwonka o szerokości 2 palców.
Teraz przygotuj marynatę: mleko wlej do dużej miski, dolej wódkę, wsyp zioła prowansalskie. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Dzwonka ryby z obu stron oprósz lekko solą, po czym włóż do miski z marynatą. Uwaga: marynata powinna prawie całkowicie pokrywać pokrojone ryby. Miskę z dzwonkami w marynacie wstaw do lodówki na całą noc.
Dzwonka wyjmij z marynaty i dokładnie osącz na papierowych ręcznikach. Mąkę wsyp na talerz, obtocz ryby z obu stron. Wkładaj ryby na rozgrzany na patelni olej, smaż na rumiano.
Śmietanę wymieszaj z Jarzynką. Usmażone ryby ułóż w płaskich naczyniach do zapiekania i zalej przyprawioną śmietaną. Zapiekaj (zaglądając do piecyka) 20 - 30 min. w temperaturze 160°C. |
|
Sposób przygotowania: Zapiekane | |
Przepis czytano już 12239 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|