|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Befsztyk w winie |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 2 duże rostbefy z kością
- 4 duże czerwone papryki
- 500 g pieczarek
- 1 por
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 50 g masła
- 4 ząbki czosnku
- sok z 1 cytryny
- 1 pęczka natki pietruszki
- sól
|
Opis przygotowania: Mięso umyć, odkroić kości, zbić tłuczkiem z obu stron i przekroić każdy rostbef na dwie części. Skropić sokiem z cytryny i odstawić na 10 min.
Papryki umyć, osuszyć i upiec w piekarniku (krótko w bardzo wysokiej temperaturze). Zdjąć z nich skórki, oczyścić z nasion i pokroić na 8 części.
Pieczarki obrać i pokroić na ćwiartki. Pora przekroić wzdłuż, dokładnie umyć i pokroić na paseczki. Czosnek obrać i posiekać drobno lub wycisnąć. Pietruszkę posiekać.
W garnku roztopić masło i poddusić na nim pora (2 min.). Dodać pieczarki, czosnek i pietruszkę. Posolić, wymieszać, przykryć i dusić na małym ogniu jeszcze chwilkę.
Na rozgrzanym ruszcie upiec mięso z 2 stron.
Na dużej patelni rozłożyć papryki i osolić. Na papryce położyć mięso, zalać winem i dusić pod przykryciem przez 5 min. Befsztyki posolić (dopiero teraz), położyć na nich pieczarki z porami. Gotować tak długo (bez przykrycia), aż sos zgęstnieje. |
|
|
Przepis czytano już 5799 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|