|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Tort na rumie |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: Ciasto:
- 35 dag mąki
- 10 dag cukru
- 10 dag masła
- 2 jaja
- 0.5 l mleka
- 1 paczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 15 dag konfitury z malin
- 10 dag białego chleba wysuszonego, utłuczonego i przesianego
- 5 dag margaryny
- pół szklanki wody
- 1 olejek rumowy
- 1 paczka cukru waniliowego
Lukier:
- 15 dag cukru pudru
- 2 łyżki wody
- 1 olejek rumowy
Do ozdoby:
- posiekane orzechy lub migdały
|
Opis przygotowania: Utrzeć na pianę masło, jaja i cukier, stopniowo dodawać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko, masę dobrze ubić. Napełnić nią formę wysmarowaną tłuszczem i piec w gorącym piekarniku. Ostudzony spód przekroić na dwie warstwy jednakowej grubości.
Przyrządzanie nadzienia. Margarynę i cukier waniliowy utrzeć na pianę, mieszając dodać mąkę chlebową, konfiturę, wodę i olejek rumowy. Masą przełożyć warstwy ciasta i posmarować boki tortu. Wierzch pokryć lukrem (cukier puder zmieszać z wodą i olejkiem rumowym na gładką, gęstą masę). Brzeg posypać posiekanymi orzechami zrumienionymi uprzednio na złoty kolor. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 5300 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|