przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Tort na rumie

Poziom: łatwy
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
Ciasto:
- 35 dag mąki
- 10 dag cukru
- 10 dag masła
- 2 jaja
- 0.5 l mleka
- 1 paczka proszku do pieczenia

Nadzienie:
- 15 dag konfitury z malin
- 10 dag białego chleba wysuszonego, utłuczonego i przesianego
- 5 dag margaryny
- pół szklanki wody
- 1 olejek rumowy
- 1 paczka cukru waniliowego

Lukier:
- 15 dag cukru pudru
- 2 łyżki wody
- 1 olejek rumowy

Do ozdoby:
- posiekane orzechy lub migdały

Opis przygotowania:
Utrzeć na pianę masło, jaja i cukier, stopniowo dodawać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko, masę dobrze ubić. Napełnić nią formę wysmarowaną tłuszczem i piec w gorącym piekarniku. Ostudzony spód przekroić na dwie warstwy jednakowej grubości.
Przyrządzanie nadzienia. Margarynę i cukier waniliowy utrzeć na pianę, mieszając dodać mąkę chlebową, konfiturę, wodę i olejek rumowy. Masą przełożyć warstwy ciasta i posmarować boki tortu. Wierzch pokryć lukrem (cukier puder zmieszać z wodą i olejkiem rumowym na gładką, gęstą masę). Brzeg posypać posiekanymi orzechami zrumienionymi uprzednio na złoty kolor.
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 5300 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin