|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Tort na waflach |
|
Poziom: łatwy Głosów: 5 Ocena: 2.80 Składniki: - 4 jaja
- 2 okrągłe wafle
- 40 dag cukru w mączce
- 30 dag masła
- 4 łyżeczki wyborowego kakao
- 4 paczki herbatników
- 12 dag orzechów włoskich
Lukier:
- 8 - 10 dag cukru mączki
- 1 białko
- sok z 1/2 cytryny i skórka
- 2 dag masła stopionego
|
Opis przygotowania: Utrzeć jaja z cukrem na parze. Gdy spienią się i zgęstnieją, zdjąć. Zemleć herbatniki i orzechy w maszynce do orzechów. Utrzeć masło na pienistą masę, dodać po trochu ubite jaja i kakao, rozetrzeć, przy końcu dodać zmielone herbatniki. Dno tortownicy wyłożyć waflem, posypać tartymi orzechami (2 dag). Na to wyłożyć masę, rozsmarować ją, posypać orzechami i przykryć waflem, przyłożyć dnem tortownicy, nieco obciążyć, wynieść do chłodnego miejsca do zakrzepnięcia. Powierzchnię posmarować lukrem cytrynowym. Sporządzić lukier: Stopić masło, przesiać cukier. Do cukru włożyć białko i utrzeć na pienistą masę, wlać sok z cytryny (do smaku), dodać stopione masło i skórkę, i rozetrzeć. Zaraz wylać na powierzchnię tortu, rozsmarować, bo szybko krzepnie. |
|
|
Przepis czytano już 7988 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|