przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Kotlety mielone

Poziom: łatwy
Głosów: 3
Ocena: 3.67
Składniki:
- 1 kg mieszanego mięsa mielonego - np. 500 g mięsa wieprzowego, 250 g cielęciny, 250 g piersi z kurczaka
- 3 jaja
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 sucha bułka
- 125 ml mleka
- ok. 200 ml oleju
- 200 g bułki tartej
- po 1 łyżeczce majeranku i tymianku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz

Opis przygotowania:
Mięso umyć, osączyć i pokroić w kostkę. Bułkę zalać mlekiem i po 15 min. odcisnąć. Mięso i odciśniętą bułkę zmielić w maszynce. Cebulę i czosnek obrać, posiekać drobno i przesmażyć na 3 łyżkach oleju. Wystudzić i dodać do zmielonego mięsa. Wbić jaja, doprawić majerankiem, tymiankiem, pieprzem i solą. Dokładnie wyrobić ręką. Zwilżonymi dłońmi podzielić wyrobione mięso na porcje. Deskę posypać tartą bułką i obtoczyć w niej kotlety. Olej rozgrzać na patelni i smażyć kotlety z obu stron na rumiano. Kotlety podawać najczęściej z marchewką z groszkiem lub mizerią oraz ziemniakami z wody posypanymi koperkiem.
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis czytano już 13356 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ





KOTLETY MIELONE
Dodał/a ~fanka kuchni Kuronia dnia 2014-03-18 15:00:55

wg mnie przepis na mielone zerżnięty z ksiazki nieżyjącego Maćka Kuronia pt." Wieprzowina jest smaczna",rok wydania 2001











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin