|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Kotlety mielone |
|
Poziom: łatwy Głosów: 3 Ocena: 3.67 Składniki: - 1 kg mieszanego mięsa mielonego - np. 500 g mięsa wieprzowego, 250 g cielęciny, 250 g piersi z kurczaka
- 3 jaja
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 sucha bułka
- 125 ml mleka
- ok. 200 ml oleju
- 200 g bułki tartej
- po 1 łyżeczce majeranku i tymianku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
|
Opis przygotowania: Mięso umyć, osączyć i pokroić w kostkę. Bułkę zalać mlekiem i po 15 min. odcisnąć. Mięso i odciśniętą bułkę zmielić w maszynce. Cebulę i czosnek obrać, posiekać drobno i przesmażyć na 3 łyżkach oleju. Wystudzić i dodać do zmielonego mięsa. Wbić jaja, doprawić majerankiem, tymiankiem, pieprzem i solą. Dokładnie wyrobić ręką. Zwilżonymi dłońmi podzielić wyrobione mięso na porcje. Deskę posypać tartą bułką i obtoczyć w niej kotlety. Olej rozgrzać na patelni i smażyć kotlety z obu stron na rumiano. Kotlety podawać najczęściej z marchewką z groszkiem lub mizerią oraz ziemniakami z wody posypanymi koperkiem. |
|
Sposób przygotowania: Smażone | |
Przepis czytano już 13356 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 1) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
KOTLETY MIELONE Dodał/a ~fanka kuchni Kuronia dnia 2014-03-18 15:00:55
wg mnie przepis na mielone zerżnięty z ksiazki nieżyjącego Maćka Kuronia pt." Wieprzowina jest smaczna",rok wydania 2001
|
|
|
|