przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Żeberka z rusztu marynowane w piwie

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 1 kg chudych żeberek wieprzowych
- sól
- świeżo zmielony pieprz

Marynata:
- 1,5 szklanki jasnego piwa
- 4 liście laurowe
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka kminku
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- kilka ziaren jałowca

Sos do smarowania:
- 1/2 szklani jasnego piwa
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- sól

Opis przygotowania:
Żeberka dokładnie umyć, osuszyć, pokroić na porcje, oprószyć solą i pieprzem.
Zamarynować żeberka: mięso układać warstwami w naczyniu, każdą warstwę posypać roztartymi ziołami, dodać pokruszone liście laurowe i jałowiec.
Zalać piwem, tak aby pokryło ono mięso, i odstawić mięso do lodówki na 24 godziny. Następnie żeberka wyjąć i wytrzeć z marynaty.
Przygotować sos: czosnek obrać, posiekać, rozetrzeć z solą, wymieszać z piwem, wlać olej, powtórnie wymieszać. Żeberka posmarować sosem i ułożyć na ruszcie.
Piec z dwóch stron na złoty kolor, kilkakrotnie przewracając i smarując sosem w miarę potrzeby.
Opis / Uwagi:
Podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką.
Sposób przygotowania:  Grillowane
Przepis czytano już 6682 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin