|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Żeberka z rusztu marynowane w piwie |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 1 kg chudych żeberek wieprzowych
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Marynata:
- 1,5 szklanki jasnego piwa
- 4 liście laurowe
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka kminku
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- kilka ziaren jałowca
Sos do smarowania:
- 1/2 szklani jasnego piwa
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- sól
|
Opis przygotowania: Żeberka dokładnie umyć, osuszyć, pokroić na porcje, oprószyć solą i pieprzem.
Zamarynować żeberka: mięso układać warstwami w naczyniu, każdą warstwę posypać roztartymi ziołami, dodać pokruszone liście laurowe i jałowiec.
Zalać piwem, tak aby pokryło ono mięso, i odstawić mięso do lodówki na 24 godziny. Następnie żeberka wyjąć i wytrzeć z marynaty.
Przygotować sos: czosnek obrać, posiekać, rozetrzeć z solą, wymieszać z piwem, wlać olej, powtórnie wymieszać. Żeberka posmarować sosem i ułożyć na ruszcie.
Piec z dwóch stron na złoty kolor, kilkakrotnie przewracając i smarując sosem w miarę potrzeby. |
|
Opis / Uwagi: Podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką. |
| Sposób przygotowania: Grillowane | |
Przepis czytano już 6682 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|