przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Pieczeń wołowa duszona

Poziom: średni
Głosów: 2
Ocena: 3.00
Składniki:
- 1 kg wołowiny (najlepiej z udźca)
- 800 g ziemniaków
- 1 - 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- po 5 ziaren ziela angielskiego i ziaren pieprzu
- 1 liść laurowy
- 2 grzybki suszone
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz

Opis przygotowania:
Mięso oczyścić, opłukać, osuszyć i zbić tłuczkiem. Z oleju i posiekanego czosnku zrobić masę, którą natrzeć mięso i odstawić je w chłodne miejsce na 2 h.
Na patelni rozpuścić masło, zwiększyć ogień i obsmażyć mięso z wszystkich stron. Przełożyć razem z tłuszczem do brytfanny. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, przyprawy i umyte oraz pokruszone grzybki. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, podlewając na początku wodą, a później sosem spod pieczeni. W tym czasie gotować ziemniaki. Pod koniec duszenia mięso oprószyć solą i pieprzem.
Miękką pieczeń wyjąć i pokroić w grube plastry. Sos zagęścić mąką rozrobioną w odrobinie wody i zagotować. Pieczeń podawać z ziemniakami, a sos osobno w sosjerce. Można podawać z kiszonym ogórkiem lub marynowanymi grzybkami. Ziemniaki można zastąpić ugotowanym makaronem.
Sposób przygotowania:  Duszone
Przepis czytano już 7682 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ





pychotka
Dodał/a ~alek dnia 2007-05-09 13:51:59

zrobiłem bardzo dobre mięsko wyszło mogę polecic











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin