|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Flaki |
|
Poziom: średni Głosów: 2 Ocena: 4.00 Składniki: - 0.7 kg flaków
- 15 - 20 dkg tłustej wołowiny z kością
- 15 dkg włoszczyzny
- liść laurowy
- 4 - 5 ziaren angielskiego ziela
- pieprz
- majeranek
- papryka
- imbir
- sól
- zielona pietruszka
- 3 dkg tartej bułki
- 1 jajo
- 2 dkg masła
- 2 dkg mąki
|
Opis przygotowania: Flaki oczyścić, umyć, sparzyć gorącą wodą. Następnie jeszcze raz dobrze wymyć, wypłukać. Włożyć do rondla, dodać wołowinę, ziele angielskie, listek laurowy i zalać wodą, gotować 4 - 5 h na słabym ogniu. Flaki i mięso wyjąć. Flaki pokroić w cienkie paseczki, wrzucić do rosołu, dodać poszatkowaną włoszczyznę, gotować jeszcze 0.5 h. Ugotowane mięso oddzielić od kości, przepuścić przez maszynkę, dodać tartą bułkę, pieprz, jajko i drobno posiekaną pietruszkę. Dobrze wyrobić. Z masy tej zrobić gałki wielkości włoskiego orzecha i wrzucić do gotujących się flaków, po czym wybrać. Masło rozetrzeć z mąką, rozprowadzić rosołem i dodać do flaków. Dodać gałki z mięsa, doprawić majerankiem, imbirem, papryką. Wyłożyć na okrągłą salaterką. Podawać z chlebem. |
|
Sposób przygotowania: Gotowane | |
Przepis czytano już 7955 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|