|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Bitki wołowe w śmietanie |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 50 dkg miękkiej wołowiny (zrazówka)
- bułka bez skórki
- mleko
- 1 jajo
- 4 dkg masła
- 2 dkg mąki
- 12 dkg śmietany
- sól
- pieprz
|
Opis przygotowania: Pomimo że kotlety siekane wołowe nie należą do najlepszych, jednak wyjątek stanowią bitki w śmietanie, jeżeli są bardzo starannie zrobione. Namoczyć w mleku bułkę, mięso posiekać, posolić, dodać pieprzu. Wycisnąć bułkę z mleka, posiekać z nią mięso jeszcze raz, wbić żółtko, dodać roztopioną łyżkę masła i białko ubite na pianę. Masę wymieszać doskonale rękami. Robić na stolnicy okrągłe kotlety grubości dużego palca. Otaczać je w mące i smażyć na maśle, na wolnym ogniu, aby mocno się nie zrumieniły. Śmietanę wymieszać z mąką (pół łyżki), podlać nią bitki na patelni i dosmażyć. |
|
Sposób przygotowania: Smażone | |
Przepis czytano już 9919 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|