Budyń migdałowy |
|
Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 4.00 Składniki: - 10 dkg słodkich i 10 ziaren gorzkich migdałów
- 2 duże bułki
- mleko
- 6 żółtek
- 2 łyżki cukru
- 1 szkl. śmietany
- masło do wysmarowania formy
|
Opis przygotowania: Migdały sparzyć i utrzeć na miazgę. Otrzeć na tarce z wierzchniej skórki bułki i namoczyć w mleku, potem wycisnąć mocno i utrzeć w donicy razem z migdałami, wbijając po jednym z 6 żółtek, dodając 2 łyżki cukru i szklankę śmietany. Domieszać pianę z białek i wyłożyć do wysmarowanej masłem formy. Gotować na parze. Na wydaniu oblać sokiem i ubrać konfiturami. |
|
Sposób przygotowania: Na parze |
|
Przepis czytano już 8035 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |