|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Bliny popularne |  |  |  | Składniki:Poziom: łatwy Głosów: 1Ocena: 5.00
- 40 dkg mąki
 - 700 ml mleka
 - 5 dkg masła lub margaryny
 - 2 jaja
 - 3 dkg drożdży
 - 1 dkg cukru
 - tłuszcz do smażenia
 - sól do smaku
 
 
 |  | Opis przygotowania: Mleko (100 ml) wymieszać z drożdżami utartymi z cukrem i mąką (1 dkg), pozostawić do podrośnięcia. Następnie połączyć z pozostałym mlekiem, przesianą mąką i żółtkami, posolić i dokładnie wyrobić. Przygotowane ciasto wymieszać z roztopionym masłem, potem z ubitą pianą białek, pozostawić do wyrośnięcia. Patelenki o średnicy 14 cm posmarować tłuszczem, nałożyć ciasto na grubość 1 cm, usmażyć z obu stron lub upiec w gorącym piekarniku. Podawać zaraz po usmażeniu polane roztopionym masłem.
 |  |  |  |  |  | Przepis czytano już 10048 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 Twoje zdjęcie tej potrawy Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
 musisz być zalogowany/a.
 Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
 ZAREJESTRUJ SIĘ
 
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |