przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Bażant na ostro

Poziom: średni
Czas: ponad 2 godz.
Głosów: 6
Ocena: 4.17
Składniki:
- 1 bażant
- 5 dkg tłuszczu do smażenia
- 15 dkg wędzonego boczku lub słoniny wędzonej
-1 - 2 łyżeczki papryki mielonej (słodkiej i ostrej)
- sól, pieprz
- 2 - 3 ząbki czosnku

Zaprawa ziołowa:
- kminek
- majeranek
- 2 - 3 ziarna jałowca
- 1 - 2 szt. ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- razem około 1.5 - 2 łyżeczki przypraw

Opis przygotowania:
Bażanta oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody. Zioła przeznaczone na zaprawę zmiażdżyć w moździerzu, dobrze nimi natrzeć tuszkę i zawinąć ściśle w papier pergaminowy, włożyć do chłodnego miejsca (do +7°C) na 1 dzień. Następnie bażanta wypłukać, wytrzeć ściereczką. Tuszkę natrzeć solą i roztartym czosnkiem (pieprzem wówczas, kiedy nie będzie dodawana ostra papryka mielona) i pozostawić na 1 - 2 h. Bażanta obłożyć plasterkami boczku lub słoniny, włożyć do brytfanny, polać stopionym tłuszczem. Piec, skrapiając wodą, później wytworzonym sosem.
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 14471 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin