|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Cietrzew lub głuszec pieczony |  |  |  | Składniki:Poziom: średni Głosów: 0Ocena: 0.00
- cietrzew lub głuszec (młody)
 - tłuszcz do pieczenia
 - 15 - 20 dkg słoniny
 - 150 ml białego wytrawnego wina
 - 60 - 80 ml octu
 - 10 dkg cebuli
 - pieprz
 - jałowiec
 - cukier
 - goździki
 - ziele angielskie
 - liść laurowy
 
 
 |  | Opis przygotowania: Cietrzew lub głuszec tkankę mięsną ma dość twardą i dlatego proces dojrzewania zachodzi bardo powoli. Po zabiciu powiesić je trzeba na kilka dni w chłodnym i przewiewnym miejscu. Po okresie dojrzewania, ptaki należy oskubać, opalić, wypatroszyć, umyć, odciąć szyję i skrzydła (starsze ptaki sparzyć wrzącym bajcem przygotowanym z wina, octu, obranej i pokrajanej cebuli oraz przypraw), pozostawić w marynacie w chłodnym miejscu na trzy dni. Następnie wyjąć, osuszyć, natrzeć przyprawami,naszpikować gęsto cienkimi paskami słoniny o długości 3 - 4 cm. Przewleka się słoninę przez skórę w ten sposób aby widoczna była z obu końców. Potem polać tłuszczem, zrumienić, skropić marynatą i piec do miękkości. Po upieczeniu wyjąć, pokrajać na porcje tak aby w każdej porcji było po kawałku nóżki i piersi, ułożyć na półmisku, polać odtłuszczonym i doprawionym sosem. Pozostały sos podać w sosierce.
 Podawać z frytkami i kopotem.
 |  |  |  | Sposób przygotowania:  Pieczone |  |  |  | Przepis czytano już 7174 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 Twoje zdjęcie tej potrawy Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
 musisz być zalogowany/a.
 Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
 ZAREJESTRUJ SIĘ
 
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |