przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Risotto z warzywami

Poziom: łatwy
Głosów: 7
Ocena: 1.71
Składniki:
- 10 dkg ryżu
- 40 dkg różnych warzyw (pietruszka
- seler
- por
- włoska kapusta
- marchew
- cebula
- kalafior
- zielony groszek)
- łyżka tłuszczu
- 10 dkg świeżych grzybów borowików (5 dkg pieczarek)
- 1.5 szkl. sosu beszamelowego

Opis przygotowania:
Ryż opłukać, zalać wrzącą wodą, dając jej 2 razy tyle, ile wynosi objętość ryżu. Włożyć łyżeczkę tłuszczu, posolić, gotować tak długo, aż woda wsiąknie w ryż, wypiec w piekarniku. Warzywa oczyścić i opłukać. Seler, pietruszkę, marchew i cebulę zetrzeć na tarce o dużych otworach, kalafior podzielić na cząstki, kapustę włoską poszatkować. Wszystkie warzywa zalać wodą, dodać łyżeczkę tłuszczu, posolić, dusić pod przykryciem. Grzyby i cebulę oczyścić, opłukać, obrać, posiekać, wlać 3 - 4 łyżki wody, dodać 2 łyżeczki tłuszczu, posolić, dusić 20 min. Przyrządzić sos beszamelowy. Ryż, grzyby i warzywa wymieszać z połową sosu (jeżeli potrzeba, dodać kostkę przyprawy do zup rozpuszczoną w dwu łyżkach wody). Ułożyć porcje w muszelkach, pokryć sosem i zapiec.
Opis / Uwagi:
Do ryżu można dodać uduszone podroby z drobiu, wówczas wystarczy tylko 20 dkg warzyw.
Sposób przygotowania:  Zapiekane
Przepis czytano już 23053 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ





błąd
Dodał/a ~Marcin dnia 2008-12-04 13:41:56

Ta potrawa to nie jest risotto, jest to co najwyżej ryż z warzywami. Do risotta ryżu nie gotujemy w wodzie.











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin