przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Pączki luksusowe

Poziom: trudny
Głosów: 3
Ocena: 3.00
Składniki:
- 1 kg mąki
- 20 dkg cukru
- 20 dkg masła
- 15 żółtek
- 1/2 l mleka
- 6 dkg drożdży
- 1 kieliszek spirytusu
- 2 olejki rumowe
- 2 pomarańcze
- 5 dkg gorzkich migdałów
- 1/2 laski wanilii lub 1 paczka cukru waniliowego
- 20 dkg konfitury morelowej
- 5 dkg smażonej skórki pomarańczowej
- smalec do smażenia

Polewa rumowa:
- 1 szkl. cukru
- 1/2 szkl. wody
- pół cytryny lub 1 łyżka octu
- 1 olejek rumowy

Opis przygotowania:
Zaparzyć pół szklanki mąki 1 szklanką mleka, ostudzić. Wlać drożdże rozrobione jedną szklanką mleka, wsypać połowę mąki i pozostawić do podrośnięcia. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać wanilię, skórkę z pomarańczy, posiekane migdały, rozczyn, resztę mąki, spirytus, stopione masło i całość dobrze wyrobić. Ciasto postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Rozwałkować na stolnicy na grubość 1 cm i wykrawać krążki. Na każdy krążek kłaść konfiturę, nakrywać drugim i zlepiać brzegi. Gdy pączki podrosną, smażyć je w gorącym smalcu. Po ocieknięciu z tłuszczu smarować polewą rumową z posiekaną skórką pomarańczową.
Przygotowanie polewy rumowej:
Cukier zalać wodą i gotować szumując, do uzyskania gęstości "na nitkę", następnie zdjąć z ognia, przestudzić, i mieszać aż zbieleje. Dodać sok z cytryny, wymieszać i rozcieńczyć ciepłą wodą do gęstości śmietany.
Przepis czytano już 7071 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin