|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Borowiki zapiekane z serem |
|
Poziom: łatwy Głosów: 3 Ocena: 4.67 Składniki: - 1 kg borowików (jednakowej wielkości)
- 2 cebule
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 0.75 szkl. mleka
- 1 szkl. śmietany
- 2 łyżki mąki
- 15 dkg ostrego utartego sera
- 2 łyżki tartej bułki
- 3 łyżkki posiekanej naci pietruszki
- sól
- pieprz
|
Opis przygotowania: Grzyby oczyścić, a następnie umyć dokładnie i osuszyć drobne pozostawić w całości, duże pokrajać w ćwiartki. Obrane cebule opłukać, pokrajać w cienkie piórka i lekko podrumienić na oleju, dodać przygotowane grzyby, osolić, oprószyć pieprzem, udusić na wolnym ogniu uważając, aby się nie przypaliły, w miarę potrzeby lekko skrapiając wodą. Miękkie grzyby oprószyć mąką, wymieszać, wlać mleko, zagotować mieszając, dodać masło i śmietanę przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotowane w ten sposób grzyby wyłożyć na żaroodporny półmisek, posypać utartym serem wymieszanym z tartą bułką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Podawać je bezpośrednio po zapieczeniu, posypane posiekaną nacią pietruszki. najlepszym dodatkiem będzie świeża bułka. Grzyby te podaje się na przystawkę, a jeśli mają być daniem obiadowym - należy zwiększyć ilość sera. |
|
Sposób przygotowania: Zapiekane | |
Przepis czytano już 8468 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|