przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Łyska po staropolsku

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 2 łyski
- 1 łyżka masła
- 200 g wędzonego boczku
- 1 łyżka tartego chrzanu
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- szczypta cukru
- 2 szkl. mleka

Opis przygotowania:
Sprawione i umyte łyski ułożyć w kamiennym garnku, zalać mlekiem, wynieść w chłodne miejsce na noc. Wyjąć, opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem, zostawić na 1 - 2 h w chłodnym miejscu.
Posiekane orzechy wymieszać z chrzanem, śmietaną, jajkiem. Dodać szczyptę cukru, sól, pieprz. Tak przygotowanym farszem obłożyć łyski, każdą owinąć w cienkie plastry wędzonego boczku, obwiązać nitką, ułożyć w brytfannie wysmarowanej masłem, lekko polać stopionym masłem i piec, polewając sosem z pieczenia i lekko skrapiając wodą.
Upieczone ptaki podzielić na porcje, ułożyć na ogrzanym półmisku, polać sosem.
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 5136 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin