przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Domowa chałwa na waflach

Poziom: łatwy
Głosów: 3
Ocena: 4.67
Składniki:
- 3/4 szkl. cukru
- 2 żółtka
- 1/2 kostki masła
- 4 - 6 łyżek kakao
- 1/2 szkl. grubo posiekanych orzechów włoskich

Opis przygotowania:
Połowę cukru wsypać do rondla, wlać 3 łyżki wody i podgrzewać, aż się cukier rozpuści i stopi. Gdy cukier nabierze brunatno-złotego koloru, należy przelać na wysmarowany masłem talerz. Po zupełnym stwardnieniu rozgnieść wałkiem.
Ubić żółtka z resztą cukru, dodać masło i gotować na parze, stale mieszając (garnek z żółtkami wstawić do drugiego, z gotującą wodą). Gdy powstanie krem, wsypać kakao i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia.
Krem wymieszać z rozgniecionym cukrem i posiekanymi orzechami. Wafle podsmarować masą, płaską stroną wafli, przykryć drugim, docisnąć, obciążyć i wstawić na moment do lodówki.
Przepis czytano już 7191 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin