|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Domowa chałwa na waflach |
|
Poziom: łatwy Głosów: 3 Ocena: 4.67 Składniki: - 3/4 szkl. cukru
- 2 żółtka
- 1/2 kostki masła
- 4 - 6 łyżek kakao
- 1/2 szkl. grubo posiekanych orzechów włoskich
|
Opis przygotowania: Połowę cukru wsypać do rondla, wlać 3 łyżki wody i podgrzewać, aż się cukier rozpuści i stopi. Gdy cukier nabierze brunatno-złotego koloru, należy przelać na wysmarowany masłem talerz. Po zupełnym stwardnieniu rozgnieść wałkiem.
Ubić żółtka z resztą cukru, dodać masło i gotować na parze, stale mieszając (garnek z żółtkami wstawić do drugiego, z gotującą wodą). Gdy powstanie krem, wsypać kakao i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia.
Krem wymieszać z rozgniecionym cukrem i posiekanymi orzechami. Wafle podsmarować masą, płaską stroną wafli, przykryć drugim, docisnąć, obciążyć i wstawić na moment do lodówki. |
|
|
Przepis czytano już 7191 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|