przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Zapiekanka naleśnikowa z tuńczykiem

Poziom: b. łatwy
Czas: 40 min.
Głosów: 5
Ocena: 4.00
Składniki:
Na ciasto naleśnikowe:
- 1-1,5 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- łyżeczka oliwy z oliwek
- pokrojona drobno natka pietruszki
- olej do smażenia
- sól

Na farsz:
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1 papryka
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 2 cebule lub szczypior z młodą cebulką
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany

Na sos beszamelowo - serowy:
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- 100g startego żółtego sera
- sól
- pieprz
- odrobina gałki muszkatołowej

Opis przygotowania:
Z podanych składników robimy ciasto na naleśniki.Ciasto nie może być bardzo gęste ani bardzo rzadkie. Do ciasta dodajemy posiekaną drobniutko natkę pietruszki. Smażymy niezbyt grube naleśniki.
Następnie robimy farsz. Tuńczyka mieszamy z odsączoną na sicie kukurydzą, pokrojonym w kostkę szczypiorkiem, cebulką oraz pokrojoną w kostkę papryką.Wszystko razem mieszamy doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
W rondelku rozgrzewamy 3 łyżki masła, zasypujemy je 2 łyżkami mąki i mieszamy. Następnie wlewamy 2 szklanki mleka i energicznie mieszamy na małym ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Co jakiś czas czekając aż sos zgęstnieje mieszamy trzepaczką. Gdy sos będzie już gęsty, zestawiamy go z ognia i dodajemy starty żółty ser. Mieszamy wszystko razem.
Na dno wysmarowanego tłuszczem naczynia układamy 2-3 naleśniki polewamy je sosem beszamelowo - serowym, następnie układamy farsz, polewamy go sosem i przykrywamy znów 2-3 naleśnikami.Na koniec wierzch naleśników przykrywamy znów obficie sosem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy około 20 minut.
Smacznego
Opis / Uwagi:
Jeśli chodzi o składniki farszu to można je oczywiście dowolnie modyfikować, wedle uznania.
Przepis został dodany przez:  ameba
Przepis czytano już 10078 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin