|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Ryba po arabsku w sosie migdałowym |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 2 kg dorsza, karpia lub sandacza
- 50 g obranych migdałów lub włoskich orzechów
- 10 czarnych oliwek
- 1 cytryna
- sól
- pieprz
- oliwa
Marynata:
- olej
- 2 listki laurowe
- 4 łyżki soku cytrynowego
- 4 łyżki soku cebulowego
- 1 łyżeczka majeranku lub tymianku
- 1 ząbek czosnku
Sos:
- 4 kromki bułki
- 250 g zmielonych migdałów
- 2 ząbki czosnku
- 4 - 8 łyżek soku cytrynowego
- sos z pieczenia
- sól
|
Opis przygotowania: Rybę sprawić i wypłukać pod bieżącą wodą. Osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Zalać marynatą i odstawić do chłodnego miejsca lub zakryć folią i włożyć do lodówki na 1 h. Brytfannę wyłożyć folią, dobrze wysmarowaną oliwą. Przełożyć do niej rybę, zawinąć i zagiąć brzegi folii. Piec rozgrzać do temp. 190°C. Wstawić do niego brytfannę z rybą i piec przez 1 h. Folię ostrożnie odwinąć, odlać sos z pieczenia do miseczki. Rybę przełożyć na półmisek i pozostawić do wystudzenia. 50 g migdałów podpiec pod grillem lub podsmażyć na suchej patelni na jasnobrązowy kolor.
Przygotować sos: namoczyć kromki chleba, a następnie dobrze je odcisnąć. Wymieszać ze zmielonymi migdałami, czosnkiem, sokiem cytrynowym i taka ilością sosu z pieczenia, aby powstał gesty sos. Sos ubić, a następnie zmiksować lub przetrzeć przez sito. Rybę przybrać kawałkami cytryny, czarnymi oliwkami i smażonymi migdałami. Oddzielnie w małych miseczkach podać sos. |
|
Region: Pozostałe | Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 6610 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|