Terrine z ryżu i warzyw |
|
Poziom: trudny Głosów: 2 Ocena: 5.00 Składniki: - pół litra ugotowanego brązowego ryżu
- 250 ml bulionu warzywnego
- łyżka margaryny
- średnia posiekana cebula
- 2 małe cukinie (kurżetki) pokrojona w plasterki
- 6 średnich pieczarek pokrojonych w plasterki
- łyżeczka ziół prowansalskich (albo wybranej mieszanki ziołowej)
- pół łyżeczki soli czosnkowej
- sól i czarny pieprz do smaku
- 4 lekko ubite jajka
- 6 dużych liści szpinaku (bez łodyżek)
- 6 łyżeczek utartego parmezanu
|
Opis przygotowania: W dużej misce wymieszać ryż z bulionem i odstawić. Rozgrzać margarynę i podsmażyć na niej cebulę, aż zmięknie. Wówczas dodać cukinię, pieczarki i przyprawy. Dusić razem przez 5 minut. Zdjąć z ognia i przestudzić. Warzywa i ubite jajka dodać do ryżu i dokładnie wymieszać. Półmisek o wymiarach około 25x15x4 cm wyłożyć połową liści. Na nie nałożyć masę ryżową, wygładzić ją (lekko ugniatając) drewnianą łyżką. Posypać powierzchnię parmezanem i przykryć resztą liści. Dobrze, jeśli dolne i górne liście stykają się ze sobą, a potrawa jest jakby opakowana w nie. Półmisek wstawić do większego naczynia z wodą (poziom wody powinien wynosić ok. 2.5 cm). Terrine zapiekać przez około 40 min. w temp. 180°C. |
|
Region: Kuchnia australijska |
Sposób przygotowania: Zapiekane |
|
Przepis czytano już 8114 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |