|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Daging peaja - duszona wolowina po malajsku |
|
Poziom: średni Głosów: 2 Ocena: 2.00 Składniki: - 500 g wołowiny
- 8 - 10 szalotek
- kawałek świeżego imbiru (5 mm)
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki proszku curry
- 1 łyżka wody
- 4 łyżki soku cytrynowego
- 1 łyżeczka cytronelli
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka ziaren kozieradki
- 4 kartofle
|
Opis przygotowania: Wołowinę pokroić na plastry o grubości 1 cm, a następnie na kwadraty 4x4 cm. Imbir obrać i pokroić na wiórki. Czosnek obrać i utrzeć w moździerzu. Szalotki drobno pokroić. Olej wlać do garnka. Szalotki, imbir i czosnek podsmażyć na oleju, na złoty kolor. Proszek curry wymieszać z 1 łyżką wody. Dodać do garnka, a następnie smażyć ciągle mieszając przez 2 min. Dodać wołowinę, dobrze wymieszać z przyprawami i smażyć, aż zbrązowieje. Sok cytrynowy wlać do garnka, wymieszać i zalać taką ilością wody, aby całkowicie zakryła mięso. Następnie dodać cytronellę, gałkę muszkatołową oraz ziarenka kozieradki. Zakryć i gotować, aż mięso będzie miękkie (ok. 1 h). Kartofle obrać i pokroić na ćwiartki. Dodać do mięsa i gotować, aż kartofle będą ugotowane, a sos zgęstnieje. |
|
Region: Pozostałe | Sposób przygotowania: Duszone | |
Przepis czytano już 7920 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|