przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Kurczak w pikantnym sosie kokosowym

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 1 kurczak (ok. 1,5 kg)
- 4 pomidory średnie bez skóry
- 2 cebule
- 2 łodygi selera
- 165 ml mleczka kokosowego Blue Dragon
- 2 łyżki tajskiej zielonej pasty curry Woh Hup (lub pasta curry - Ostra Patak)
50 ml octu ryżowego Woh Hup
1 łyżka masła
szczypior z 2 cebul
sól i pieprz

Opis przygotowania:
Umyć kurczaka, osuszyć papierem kuchennym, posypać solą i pieprzem na zewnątrz i w środku i odstawić na 1 h. Posiekać pomidory, cebulę, selera. Rozgrzać na patelni masło wrzucić warzywa i na wolnym ogniu dusić je przez 5 min., dodać ocet ryżowy. Wymieszać zieloną pastę curry z mleczkiem kokosowym. Rozgrzać olej i obsmażyć dokładnie kurczaka, aż skóra nabierze złotego koloru (można piec w brytfannie, ale należy przykryć kurczaka folią aby mięso nie obeschło). Zdjąć z patelni. Do naczynia do pieczenia z pokrywką wkładamy kurczaka, dodajemy podduszone warzywa i zalewamy mleczkiem kokosowym z pastą curry. Pieczemy w piekarniku w średniej temperaturze ok. 1 h. Podajemy na półmisku posypane posiekaną dymką.
Opis / Uwagi:
Kuchnia malezyjska
Region:  Pozostałe
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 6508 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin