Kurczak w pikantnym sosie kokosowym | 
	 | 
		Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00  Składniki: - 1 kurczak (ok. 1,5 kg) 
- 4 pomidory średnie bez skóry 
- 2 cebule 
- 2 łodygi selera 
- 165 ml mleczka kokosowego Blue Dragon 
- 2 łyżki tajskiej zielonej pasty curry Woh Hup (lub pasta curry - Ostra Patak) 
50 ml octu ryżowego Woh Hup 
1 łyżka masła 
szczypior z 2 cebul 
sól i pieprz
 
  | 
	Opis przygotowania: Umyć kurczaka, osuszyć papierem kuchennym, posypać solą i pieprzem na zewnątrz i w środku i odstawić na 1 h. Posiekać pomidory, cebulę, selera. Rozgrzać na patelni masło wrzucić warzywa i na wolnym ogniu dusić je przez 5 min., dodać ocet ryżowy. Wymieszać zieloną pastę curry z mleczkiem kokosowym. Rozgrzać olej i obsmażyć dokładnie kurczaka, aż skóra nabierze złotego koloru (można piec w brytfannie, ale należy przykryć kurczaka folią aby mięso nie obeschło). Zdjąć z patelni. Do naczynia do pieczenia z pokrywką wkładamy kurczaka, dodajemy podduszone warzywa i zalewamy mleczkiem kokosowym z pastą curry. Pieczemy w piekarniku w średniej temperaturze ok. 1 h. Podajemy na półmisku posypane posiekaną dymką. | 
	 | 
	Opis / Uwagi: Kuchnia malezyjska | 
		 | 
| Region:  Pozostałe | 
| Sposób przygotowania:  Pieczone | 
	 | 
		| Przepis czytano już 7015 razy. | 
	 | 
	  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |