Kurczak w pikantnym sosie kokosowym |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 1 kurczak (ok. 1,5 kg)
- 4 pomidory średnie bez skóry
- 2 cebule
- 2 łodygi selera
- 165 ml mleczka kokosowego Blue Dragon
- 2 łyżki tajskiej zielonej pasty curry Woh Hup (lub pasta curry - Ostra Patak)
50 ml octu ryżowego Woh Hup
1 łyżka masła
szczypior z 2 cebul
sól i pieprz
|
Opis przygotowania: Umyć kurczaka, osuszyć papierem kuchennym, posypać solą i pieprzem na zewnątrz i w środku i odstawić na 1 h. Posiekać pomidory, cebulę, selera. Rozgrzać na patelni masło wrzucić warzywa i na wolnym ogniu dusić je przez 5 min., dodać ocet ryżowy. Wymieszać zieloną pastę curry z mleczkiem kokosowym. Rozgrzać olej i obsmażyć dokładnie kurczaka, aż skóra nabierze złotego koloru (można piec w brytfannie, ale należy przykryć kurczaka folią aby mięso nie obeschło). Zdjąć z patelni. Do naczynia do pieczenia z pokrywką wkładamy kurczaka, dodajemy podduszone warzywa i zalewamy mleczkiem kokosowym z pastą curry. Pieczemy w piekarniku w średniej temperaturze ok. 1 h. Podajemy na półmisku posypane posiekaną dymką. |
|
Opis / Uwagi: Kuchnia malezyjska |
|
Region: Pozostałe |
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis czytano już 6508 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |