Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Lin z rodzynkami
Poziom: średni
Głosów: 0 Ocena: 0.00
Składniki: - 1 kg lina
- wywar z warzyw
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- 4 dkg masła lub margaryny
- 2 dkg mąki
- 10 dkg rodzynków
- sól
- cukier
- cynamon
- goździki
- ziele angielskie
- liść laurowy i sok z cytryny do smaku
Opis przygotowania: Oczyszczonego i wypatroszonego lina umyć, pokrajać na porcje, włożyć do wywaru, wlać wino, dodać przyprawy, ugotować na małym ogniu. Po ugotowaniu wyjąć na talerz, skropić wywarem. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, wlewać powoli zimny przecedzony wywar szybko mieszając trzepaczką, zagotować, włożyć rybę, dodać opłukane rodzynki, chwilę pogotować i doprawić do smaku.