przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Grochówka z boczkiem

Poziom: łatwy
Porcji: dużo
Głosów: 4
Ocena: 4.25
Składniki:
- 300 g grochu
- 250 g boczku wędzonego
- 300 g włoszczyzny
- 250 g ziemniaków
- cebula
- 2 - 3 ząbki czosnku
- łyżka oleju
- spora szczypta suszonego majeranku
- sól
- pieprz

Opis przygotowania:
Groch opłukać i zalać zimną przegotowaną wodą. Odstawić na kilka godzin (najlepiej na noc). Następnego dnia gotować na wolnym ogniu w tej samej lekko osolonej wodzie, aż będzie miękki. Odcedzić, przetrzeć przez sito. Boczek wędzony opłukać, dokładnie osuszyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. Do wrzącej wody włożyć boczek. Gotować przez 10 min. na małym ogniu. Włoszczyznę oraz ziemniaki obrać, opłukać i pokroić. Do gotującego się boczku wrzucić pokrojoną włoszczyznę i ziemniaki. Gotować jeszcze przez 15 min. Połączyć z przetartym grochem. Cebulę obrać, posiekać. Wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć, często mieszając, aż stanie się szklista. Dodać do zupy. Na koniec zupę doprawić do smaku majerankiem, pieprzem oraz obranym, roztartym ze szczyptą soli czosnkiem.
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis czytano już 7989 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ





Porcje
Dodał/a ~HK dnia 2009-10-30 10:40:25

Porcji: dużo &*&!!#!#. Zabić za coś takiego !!! Otrzymamy z tego jakieś 5 porcji. Wiedząc że nie jest to zupa czysta ( np. rosół, czy barszcz czerwony ) więc ilość na 1 porcję to ok 225-250g Więc przepis ten jest na 5 porcji.











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin