przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Flaczki wołowe śląskie

Poziom: łatwy
Porcji: dużo
Głosów: 1
Ocena: 1.00
Składniki:
- 2 kg wołowych flaków
- 60 dkg kości wołowych i wieprzowych
- 25 dkg cebuli
- 15 dkg margaryny lub smalcu
- 1 pełna łyżka otartego majeranku
- imbir
- starta gałka muszkatułowa
- pieprz naturalny
- sól do smaku
- 2 pełne łyżki mąki pszennej
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 przyprawy zup w kostkach

Opis przygotowania:
Flaki dokładnie oczyścić, sparzyć wrzątkiem, przepłukać i ugotować od zimnej, osolonej wody z zielem angielskim. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Flaki ugotowane odcedzić, wystudzić i pokroić w cienkie paseczki. Kości z wywaru wyjąć i odrzucić, a flaki połączyć z wywarem, dodać przyprawy i zagotować wraz z przyprawą w kostkach do zup.
Na tłuszczu sporządzić zasmażkę z cebuli i mąki i nią zagęścić flaki. Zagotować, przyprawić do smaku, zdjąć z ognia. Podawać na gorąco z pieczywem.
Przepis czytano już 13085 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin