|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Czernina I |
|
Poziom: łatwy Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 10 dkg żeberek wieprzowych
- pęczek włoszczyzny
- 2 jabłka
- 5 dkg suszonych śliwek
- 3 szkl. krwi z kaczki
- łyżki utartego na tarce piernika
- łyżka octu (10%)
- goździki
- cynamon
- majeranek
- sól
- pieprz
|
Opis przygotowania: Żeberka umyć i oczyścić, zalać 3 szkl. wody, osolić i gotować. Krew z kaczki wymieszać z octem i utartym piernikiem. Umyte śliwki namoczyć i ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły. Po pewnym czasie do żeberek dodać opłukane i obrane warzywa i ugotować do miękkości. Jabłka umyć , obrać i pokroić w cząstki usuwając gniazda nasienne. Wywar ze śliwek odcedzić, zagotować, do wrzącego włożyć jabłka i ugotować uważając, by zachowały swój kształt. Wywar z warzyw i żeberek odcedzić, mięso oddzielić od kości i pokroić w drobne paski. Wywar wymieszać z krwią, dodać śliwki, jabłka razem z syropem oraz mięso. Zupę przyprawić do smaku octem, solą, cukrem, pieprzem, cynamonem, goździkami i szczyptą majeranku. Podgrzać mieszając, ale nie dopuścić do wrzenia. Czerninę podaje się z drobnymi kluskami lub łazankami. |
|
Region: Kuchnia polska | |
Przepis czytano już 7572 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|