|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Knedle z mięsem |
|
Poziom: łatwy Głosów: 1 Ocena: 1.00 Składniki: Ciasto:
- 1 kg ziemniaków
- 30 dkg mąki
- jajo
- sól do smaku
Nadzienie:
- 40 dkg wołowiny bez kości
- 20 dkg włoszczyzny
- 10 dkg cebuli
- 2 dkg tłuszczu
- jajo, sól
- pieprz do smaku
- 4 dkg masła lub margaryny do polania
- 2 dkg tartej bułki
|
Opis przygotowania: Mięso umyć, zalać wrzącą osoloną wodą, ugotować. Pod koniec gotowania włożyć oczyszczone i opłukane warzywa. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, wymieszać ze zmielonym mięsem, doprawić do smaku. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, zalać wrzącą, osoloną wodą, ugotować, odcedzić, odparować, wystudzić i zemleć. Połączyć z przesianą mąką i jajkiem, posolić, zagnieść szybko ciasto, podzielić na części, formować wałki o średnicy 1-5 cm, pokrajać na kawałki, spłaszczyć, nałożyć nadzienie, uformować kule. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie. Ugotowane wyjąć łyżką cedzakową, osączyć, polać zrumienioną tartą bułką wymieszaną z roztopionym masłem. Uwaga! Ciasto nie może być długo przechowywane, gdyż szybko rzednie i rozpływa się w czasie gotowania. |
|
|
Przepis czytano już 9909 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|