|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Nalewka orzechowa |
|
Poziom: średni Porcji: 1 litr Głosów: 6 Ocena: 2.83 Składniki: - 25 orzechów laskowych
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1,5 laska wanilii
- 3 szklanki wody
- 3 szklanki spirytusu
- 1 szklanki cukru
|
Opis przygotowania: 1. Orzechy rozbić i obrać z pokrywającej jądra skórki
2. Do nalewki wybrać białe, jędrne ziarna, posiekać nożem
3. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż
4. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, dodać cukier, gotować aż się rozpuści. Schłodzić
5. W gąsiorku umieścić wszystkie składniki nalewki, szczelnie zamknąć, odstawić na 3 tygodnie kilkakrotnie w tym czasie mieszając
6. Nalewkę bardzo dokładnie przefiltrować, przelać do butelek
7. Odstawić szczelnie zamknięty na okres 1 miesiąca aby trunek nabrał właściwego smaku i zapachu |
|
|
Przepis czytano już 11990 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|