|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Nalewka śliwkowa |  |  |  | Składniki:Poziom: łatwyPorcji: 2 litry
 Głosów: 7Ocena: 4.00
- 1kg śliwek
 - 30g rodzynków
 - 100g suszonych śliwek
 - 1 laska wanilii
 - 500g cukru
 - 500 ml spirytusu 95%
 - 500 ml wódki 40%
 
 
 |  | Opis przygotowania: 1. Umyte śliwki przeciąć na pół i usunąć pestki, zostawić około 1/10 z pestkami
 2. Śliwki, 1/10 pestek, opłukane i osączone rodzynki i suszone śliwki zasypać cukrem i zalać spirytusem
 3. Macerować trzy tygodnie
 4. Zlać nalew
 5. Owoce zalać wódką, dodać wanilię i macerować 2 tygodnie
 6. Drugi nalew zlać, owoce odcisnąć
 7. Połączyć nalewy, przefiltrować przez watę
 7. Rozlać do butelek i odstawić na 6 miesięcy.
 |  |  |  |  |  | Przepis czytano już 13168 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 Twoje zdjęcie tej potrawy Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
 musisz być zalogowany/a.
 Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
 ZAREJESTRUJ SIĘ
 
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |