przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Nalewka śliwkowa

Poziom: łatwy
Porcji: 2 litry
Głosów: 7
Ocena: 4.00
Składniki:
- 1kg śliwek
- 30g rodzynków
- 100g suszonych śliwek
- 1 laska wanilii
- 500g cukru
- 500 ml spirytusu 95%
- 500 ml wódki 40%

Opis przygotowania:
1. Umyte śliwki przeciąć na pół i usunąć pestki, zostawić około 1/10 z pestkami
2. Śliwki, 1/10 pestek, opłukane i osączone rodzynki i suszone śliwki zasypać cukrem i zalać spirytusem
3. Macerować trzy tygodnie
4. Zlać nalew
5. Owoce zalać wódką, dodać wanilię i macerować 2 tygodnie
6. Drugi nalew zlać, owoce odcisnąć
7. Połączyć nalewy, przefiltrować przez watę
7. Rozlać do butelek i odstawić na 6 miesięcy.
Przepis czytano już 12489 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin