|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Nalewka śliwkowa |
|
Poziom: łatwy Porcji: 2 litry Głosów: 7 Ocena: 4.00 Składniki: - 1kg śliwek
- 30g rodzynków
- 100g suszonych śliwek
- 1 laska wanilii
- 500g cukru
- 500 ml spirytusu 95%
- 500 ml wódki 40%
|
Opis przygotowania: 1. Umyte śliwki przeciąć na pół i usunąć pestki, zostawić około 1/10 z pestkami
2. Śliwki, 1/10 pestek, opłukane i osączone rodzynki i suszone śliwki zasypać cukrem i zalać spirytusem
3. Macerować trzy tygodnie
4. Zlać nalew
5. Owoce zalać wódką, dodać wanilię i macerować 2 tygodnie
6. Drugi nalew zlać, owoce odcisnąć
7. Połączyć nalewy, przefiltrować przez watę
7. Rozlać do butelek i odstawić na 6 miesięcy. |
|
|
Przepis czytano już 12489 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|