|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Makrela pieczona w folii |
|
Poziom: średni Głosów: 19 Ocena: 4.05 Składniki: - 4 sprawione świeże makrele
- pomidor
- cebula
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki oleju
- natka pietruszki
- sok i skórka starta z 2 świeżych cytryn
- sól
- biały pieprz
|
Opis przygotowania: Przygotuj ryby - opłucz je, osusz i natrzyj solą. Cebulę obierz, posiekaj, a potem wymieszaj z olejem, 2 łyżkami soku z cytryny i przypraw pieprzem. Zaprawę rozłóż na rybach, nakryj i wstaw na godzinę do lodówki.
Masło rozetrzyj, przypraw sokiem z cytryny, teraz uformuj wałeczek, obtocz go w skórce z cytryny, pokrój w talarki i wstaw do lodówki.
Teraz przygotuj 4 arkusze folii aluminiowej, posmaruj je olejem i na każdym połóż rybę razem z zaprawą. Podnieś brzegi folii i mocno zaciśnij nad rybą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C na 15-20 minut.
Po upieczeniu wyjmij ryby z piekarnika, rozchyl folię, zawartość udekoruj plasterkami pomidora, talarkami uprzednio przygotowanego masła cytrynowego i natką pietruszki. Podawaj z sałatką z pomidorów. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 30217 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 4) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
Paskudztwo Dodał/a ~jarrow dnia 2012-08-29 17:43:23
Mucha na dziko lepsza.
| sam jestes debil Dodał/a ~on dnia 2012-03-25 17:41:04
z morza
| do kariny Dodał/a ~wędkarz dnia 2011-08-21 17:39:45
skąd debilko miałaś świeżą makrelę w styczniu? Ta którą jem jeszcze 2 godziny temu pływała sobie w Morzu północnym. Pychota
| ALe paskudztwo! Dodał/a ~karina dnia 2011-01-23 18:51:42
Jeszcze mam dreszcze, na wspomnienie tego smaku! Brr!
|
|
|
|