Bitki wołowe z grzybami |
|
Poziom: średni Głosów: 2 Ocena: 3.50 Składniki: - 60 dkg polędwicy wołowej
- garść suszonych grzybów
- 1 cebula
- 200 g kwaśnej śmietany
- sól
- pieprz
- 2 płaskie łyżki mąki
- 3 dkg tłuszczu
- ok. 1 l wody
|
Opis przygotowania: Grzyby moczyć przez kilka godzin. Wołowinę pokroić w plastry i szybko zrumienić na dużym ogniu na tłuszczu. Przed zdjęciem z patelni posolić i popieprzyć płaty mięsa. Wołowinę przełożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Dodać grzyby pokrojone na mniejsze kawałki zrumienioną na patelni pokrojoną cebulę i dusić pod przykryciem aż mięso skruszeje. Wody powinno być tyle, żeby wołowina nie wystawała za mocno z sosu. Na koniec dokładnie rozprowadzić mąkę w śmietanie i zagęścić tą mieszanką sos. Najlepiej najpierw do kubka ze śmietaną i mąką wlewać po trochu gorącego sosu z garnuszka i dokładnie mieszać, a dopiero potem wlać wszystko z powrotem do rondelka. W przeciwnym razie mogą wytworzyć się grudki. Całość doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.
Podawać z ziemniakami z wody i surówką z kapusty. |
|
Sposób przygotowania: Duszone |
|
Przepis czytano już 9836 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |