przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Egzotyczna potrawka z wątróbką

Poziom: średni
Głosów: 3
Ocena: 3.00
Składniki:
- 40 dkg wołowej wątróbki
- 25 dkg długoziarnistego ryżu
- 2 duże marchewki
- 3 szklanki rosołu (instant)
- 1 mały por
- 5 dkg migdałów (w płatkach lub sztyftach)
- 5 dkg rodzynek
- 3 łyżki masła lub margaryny
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka winiaku
- 1 łyżka mąki
- odrobina cukru
- sól
- pieprz

Opis przygotowania:
Oczyścić i umyć marchew, pokroić w plasterki lub cienkie słupki. Rozgrzać w garnku jedną łyżkę tłuszczu, dobrze zrumienić migdały. Wsypać do garnka ryż, przez chwilę smażyć razem z migdałami, energicznie mieszając. Wrzucić marchew i rodzynki, wlać 3 szkl. podgrzanego rosołu. Dusić ryż na małym ogniu pod przykryciem 20 - 25 min. Opłukać i osuszyć wątróbkę, pokroić na kawałki. Oprószyć łyżką mąki. Oczyścić i umyć pora, pokroić w cienkie krążki. Rozgrzać na patelni resztę tłuszczu. Wrzucić kawałki pora, dusić 3 min. Zdjąć z patelni. Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć wątróbkę na złoty kolor. Ponownie wrzucić pory, doprawić całość do smaku 2 łyżkami sosu sojowego, winiakiem, solą, pieprzem oraz odrobiną cukru. Wyłożyć ryż i usmażoną wątróbkę na podgrzany półmisek. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis czytano już 8838 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin