|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Pasztet z kaczki |
|
Poziom: średni Porcji: dużo Głosów: 11 Ocena: 3.45 Składniki: - kaczka
- tłuszcz
- 15-20 dkg pieczarek
- 10 dkg wątróbki z kaczki
- 4 dkg suszonych śliwek
- 100 ml śmietany
- 6-8 dkg bułki czerstwej
- 2 jaja
- tłuszcz i tarta bułka do formy
- sól
- pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
|
Opis przygotowania: Oczyszczoną kaczkę umyć, odciąć szyjkę i skrzydła, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Następnie polać tłuszczem i piec skraplając wodą, potem wytworzonym sosem. Pieczarki oczyścić, opłukać dodać do kaczki pod koniec duszenia razem z opłukaną wątróbką. Śliwki umyć, namoczyć, wypestkować. Miękką kaczkę wyjąć, oddzielić mięso od kości, zemleć dwa lub trzy razy ze śliwkami, pieczarkami, wątróbką oraz namoczoną w śmietanie bułką, połączyć z jajami, doprawić do smaku, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką formy, wyrównac powierzchnię, przykryć folią i piec około 40 min. pod przykryciem. Pod koniec pieczenia odkryć aby się pasztet przyrumienił. Po upieczeniu wystudzić, wyłożyć na półmisek, udekorować. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 16531 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|