|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Ucierana babka cytrynowo-pomarańczowa |
|
Poziom: łatwy Porcji: dużo Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 4 cytryny
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2,5 szklanki mąki
- ok. 1 szklanka mleka
- 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 0,7 kostki masła - ok. 17 dkg
- szczypta soli
- masło do wysmarowania formy
- bułka do wysypania formy
|
Opis przygotowania: Cytryny umyć bardzo dokładnie pod wrzątkiem, następnie zetrzeć z nich skórkę na tarce, uważając, by nie zetrzeć białej warstwy, która znajduje się tuż pod żółtą. Aby nie stracić nic z cennej skórki, przed ścieraniem ułożyć na tarkę kawałek pergaminu i wcisnąć go na powierzchnię z dziurkami - starta skórka nie wejdzie pomiędzy ząbki i cała będzie mogła być dodana do ciasta.
Masło rozpuścić w rondelku i odrobinę wystudzić. Jaja utrzeć cukrem na białą, puchatą masę. Dodać do nich mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, skórkę cytrynową i skórkę pomarańczową. Mieszając, dodać tyle mleka, by otrzymać raczej gęstą masę, a następnie stopniowo, nie przestając mieszać, dodać przestudzone masło. Formę wysmarować masłem i oprószyć tartą bułką. Do formy włożyć ciasto, całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 40 - 50 min. Pyszne z mocną, aromatyczną herbatą. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 5484 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|