|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Rolada biszkoptowa z masą poziomkową |  |  |  | Składniki:Poziom: łatwy Głosów: 0Ocena: 0.00
Ciasto:
 - 7 żółtek
 - 15 dag cukru pudru
 - 7 białek
 - 10 dag mąki
 - 1 łyżka octu (6%)
 - tłuszcz do formy
 - 3 dag cukru pudru do posypania
 - cukier waniliowy
 
 Masa:
 - 15 dag konfitur poziomkowych
 - 10 dag cukru pudru
 - 1 cytryna
 
 
 |  | Opis przygotowania: Żółtka utrzeć z cukrem na białą pulchną masę. Dodać ocet i przesianą mąkę, dobrze wymieszać. Połączyć delikatnie ze sztywną pianą, uważając, aby nie uszkodzić jej struktury. Szeroką blachę o niskich brzegach wyłoić pergaminem posmarowanym tłuszczem. Wylać na pergamin ciasto, wyrównać na grubość ok. 1.5 cm Wstawić do gorącego piekarnika (160 - 180C) i piec 15 min. Ciasto po upieczeniu powinno być lekko zrumienione i miękkie, aby przy zwijaniu nie kruszyło się. Zsunąć je z blachy przy pomocy szerokiego noża na ściereczkę i zwinąć w rulon razem ze ściereczką: Ostudzić, rozwinąć, ściereczkę usunąć. Konfitury poziomkowe rozetrzeć na pulchną masę z cukrem pudrem i zakwasić sokiem z cytryny. Masą posmarować wewnętrzną powierzchnię biszkoptu, zwinąć ciasto w rulon, zawinąć w serwetę. Zostawić na 20 min., a następnie pokrajać w skośne plastry o grubości 1 em. Posypać cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
 |  |  |  | Sposób przygotowania:  Pieczone |  |  |  | Przepis czytano już 6007 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 Twoje zdjęcie tej potrawy Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
 musisz być zalogowany/a.
 Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
 ZAREJESTRUJ SIĘ
 
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |