przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Serowe ciasto z jagodami

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
Ciasto:
- 20 dkg chudego twarogu
- 75 ml mleka
- 30 dkg mąki
- 5 dkg cukru
- 1 jajo
- 2 łyżeczki startej skórki cytryny
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 6 łyżek oleju słonecznikowego

Masa:
- 50 dkg jagód
- 3 jaja
- 50 dkg sera ricotta
- 25 dkg twarożku 20% tłuszczu
- 19 dkg cukru
- 2 łyżeczki startej skórki cytryny
- 4 dkg mąki ziemniaczanej

Opis przygotowania:
Twaróg wymieszać z olejem, cukrem, skórką cytrynową, jajem i mlekiem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zagnieść ciasto. Jagody przebrać, opłukać, dokładnie osączyć. Białka oddzielić od żółtek, ubić sztywną pianę. Ricottę wymieszać z twarożkiem, cukrem, żółtkami, sokiem, skórką cytrynową i mąką ziemniaczaną. Dodać pianę z białek, ostrożnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 175°C. Ciasto rozwałkować, przełożyć na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę. Na ciasto wyłożyć masę serową i jagody. Piec 45 - 50 min.
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 4766 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin