|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Miodownik z piwem |
|
Poziom: trudny Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 50 dkg mąki
- 25 dkg miodu
- 3 - 4 jaja
- 10 dkg masła lub margaryny
- 22 dkg cukru
- 2/3 szklanki mocnego jasnego piwa
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- po łyżeczce sody i proszku do pieczenia
- płaska łyżka sproszkowanych przypraw do pierników (goździków lub cynamonu lub ziela angielskiego lub imbiru lub gałki muszkatołowej)
- posiekane bakalie
Polewa:
- 15 dkg gorzkiej czekolady
- 3 - 4 łyżki mleka
- łyżka masła
- aromat waniliowy
|
Opis przygotowania: Uwaga! Ciasto to należy upiec 7 - 10 dni przed świętami. Miękką margarynę utrzeć z trzema łyżkami cukru i jajami. Do puszystej masy, mieszając, dodawać kolejno: mąkę, środki spulchniające, resztę cukru, roztopiony i ochłodzony miód, piwo. Wyrobić ciasto, wsypać posiekane bakalie oprószone mąką ziemniaczaną, wymieszać. Dwie foremki keksowe wysmarować masłem, posypać tartą bułką i wypełnić ciastem do 2/3 wysokości. Piec w temp. 190 - 200°C, aż miodownik zacznie odstawać od ścian foremek. Ostudzić ciasto, owinąć w czystą ściereczkę i odłożyć w chłodne miejsce na kilka dni (najsmaczniejsze jest po 10 dniach). Wszystkie składniki polewy podgrzewać w rondelku (najlepiej nad parą), aż czekolada się rozpuści. Odwinąć ciasto ze ściereczki, oblać je gorącą polewą i pozostawić do wystygnięcia. |
|
|
Przepis czytano już 4332 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|